» LED verlichting

Wat is dit?

Een LED-lamp werkt ongeveer 50.000 branduren. Dat is 50x zoveel als een normale gloeilamp, een spaarlamp brandt ca. 6.000 uren. De lichtopbrengst over de gehele termijn is minder dan 30%.

De LED-lampen zetten de elektriciteit direct om in licht met tien procent rendement en hebben geen last van fantoomeffect.
Dit in tegenstelling tot reguliere verlichtingseenheden waarbij slechts 1 % in licht wordt omgezet. LED's zijn ongevoelig voor trillingen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld gasontladingslampen behoeft een LED lamp niet op te warmen. LED lampen zijn minder gevoelig voor aan- en uitschakelingen.

Energieverbruik.
Het energieverbruik van de LEDlamp is ca. 90% minder dan een gewone gloeilamp en ongeveer 50% minder dan een spaarlamp.

Geen UV straling.
De LED-lamp geeft geen enkele UV straling. Zoals bekend is UV straling ongezond en doet ongewenst producten verkleuren.

Geen Infra Rood straling.
De LED-lamp geen geen IR-straling. Langdurige IR-straling is eveneens ongezond voor de mens.

Geen warmteontwikkeling.
De LED-lamp heeft nagenoeg geen warmteontwikkeling. Dit betekent dat vaak eveneens een besparing op airco kosten gerealiseerd kan worden.

Minder kosten bij vervanging.
Door de 50.000 branduren hoeft de LED lamp tot 10x zo weinig vervangen te worden. Dit betekent een behoorlijke besparing op de arbeidskosten. In bepaalde gevallen zijn deze arbeidskosten behoorlijk hoog vanwege moeilijk te bereiken plaatsen, zoals theaters, fabrieken, sporthallen,straatverlichting, tunnelverlichting, verlichting op bruggen, kermisattracties, enz. enz. enz.

Besparing CO2 en zwavel.
Door het gunstige energieverbruik van de LED-lamp wordt er een besparing op de CO2 uitstoot gerealiseerd. Tevens is bij de productie van LED lampen geen zwavel nodig. Hierdoor ontstaat een behoorlijke besparing ten opzichte van de spaarlamp.

99% recyclebaar.
De LED-lamp heeft slechts enkele componenten die aan slijtage onderhevig zijn. De mogelijkheid bestaat uitsluitend die componenten vervangen worden die versleten zijn . Dit maakt de LED-lamp bijna geheel recyclebaar.

Eenvoudig armatuur volstaat.
De LED-lamp behoeft geen voorschakelapparatuur of iets dergelijks. De lamp brandt rechtstreeks op het 220 volt net en schakelt de hoogspanning zelfstandig zonder hulpmiddelen terug naar laagspanning. Hiermee is alle dure voorschakelapparatuur in conventionele verlichtingsarmaturen overbodig geworden. Bij nieuwbouw is een eenvoudig armatuur met een LED lamp niet duurder dan een conventioneel armatuur met een TL lamp.

[ terug... ]Omhoog


ads1

ads2

tip

  • Kijk ook eens bij de links in de linkerbovenhoek.

Oud Grieks

  • Neon komt van het oud Griekse woord. νέος (neos) , wat nieuw betekend.

Woordenboek

  • 'neon o in de dampkring voorkomend, gasvormig element: letters in ~ in neonbuizen

Soorten glas

  • Glassoorten die worden toegepast in het neonambacht zijn: loodglas (VS en Azie), borosilicaat glas (Italie en Spanje) en soda-limeglas (Europa).

Glas maken

  • Verhit Soda en zand tot 1650 graden Celsius, laat het afkoelen tot 1150 en breng het in de gewenst vorm.

Copyright 2002-2018